Sunday, February 22, 2009


O calatorie de neuitat “Prin Tari si continente”!

Cu multe emotii si impresii pozitive,zimbete pe buze, si cuvinte frumoase rostite am prezentat Liceul nostru la concursul raional de geografie “Prin tari si continente”.Afost o calatorie care ne-a daruit o placuta experienta tuturor si suntem nespusi de bucurosi ca am avut posibilitate sa luam parte la acest concurs si sa demonstram profunde cunostinte in geografie.Concursul s-a desfasurat la data de 17 octombrie in incinta Liceului “Petru Rumeantev” la care au participat 11 scoli din raionul Cahul,printre care si Liceul Teoretic”M.Eminescu”.Fiecare scoala a avut sarcina de a pregati o infomatie cit mai ampla si constructiva a unei tari si sa o prezinte in cele mai frumoase si bogate culori in cadrul concursului.Acesta era alcatuit din 3 probe: cartea de vizita;intrebare-raspuns si program artistic cu timp nelimitat.Noi,elevii claselor a 12 A si a 12 C am avut placerea de a prezenta Tara Sfinta-Israel.
O tema pentru acasa a fost gazeta de perete care avea ca scop sa invite a contempla frumusetea si intelepciunea acestei tari.Concursul s-a desfasurat sub o atmosfera dinamica, ,interesanta,placuta si curioasa.Cind a sosit si momentul nostru de a prezenta munca si daruirea noastra in descoperirile Israelului toate emotiile au disparut si am iesit in scena cu zimbet si dorinta de a prezenta in note frumoase si agreabile aceasta mica si Sfinta tara.
Totul a decurs minunat.Ne-am simtit bine, ne-am distrat,ne-am daruit complet participarii si am primit o profunda placere de a munci in colectiv.Bucuria ne-a fost enorma cind am primit diploma pentru “Cea mai originala gazeta de perete” si locul 2 pentru probe.Am simtit o mindrie si o rasplata pentru munca noastra asidua.Vrem sa multumim cu adinca recunostinta profesorilor de geografie:Dirlea Eufrosinia, Coretchi Alexandra,Volosin Elena; profesoarei de arta plastica:Ivanov Elena si nu in ultimul rind Doamnei director Ala Gaidar pentru ajutorul moral si financiar.
Elevii care au luat parte la concurs sunt: Avadenii Natalia,Butuc Nadejda, Cirlan Irina,Chitii Natalia,Cevdari Ina, Mocanu Diana, Porumbescu Tatiana si cei care au participat la dans:Baban Cristi,Bancila Oleg,Caraghiaur Iulia,Miron Mihai,Pestrov Nelea si Cojocaru Radu
Suntem bucurosi de succesele pe care le avem si ne mindrim cu astfel de profesori si elevi!



O scurta prezentare a Tarii Israel
Statul Israel este o tara in Orientul Mijlociu, pe coasta estica a Marii Mediterane. Este o democratie parlamentara si, prin politica nationala, un stat evreu. Populatia Israelului este predominant evreiasca, cu o minoritate ne-evreiasca consistenta, formata in special din arabi musulmani, crestini sau druzi. Israelul se invecineaza, de la nord la sud, cu Libanul, Siria, Iordania si Egipt. Israelul are iesire la Marea Mediterana, la golful Aqaba si la Marea Moarta.

Israelul este o destinatie turistica de peste 2000 ani. In intraga tara veti descoperi muzee, parcuri nationale, rezervatii naturale si locuri sfinte. Israelul este plin de ruine si orase vechi. Oamenii vin in Israel pentru a atinge o parte a trecutului. Evenimentele, povestile si legendele despre aceste locuri au ramas intiparite in mintea oamenilor de pretutindeni.

Orasul lui David: Silwan (in Biblie Siloam ) este cea mai veche parte a Ierusalimului. David, Solomon si profetii au trecut pe aici. Gradinile din Siloam au inspirat Cantecul Cantecelor. Orasul lui David poate fi vizitat cel mai bine impreuna cu un ghid autorizat. O vizita a Israelului presupune si vizitarea Bisericii Sfantului Mormant, a Cetatii Ierusalimului, Gradinile Suspendate din Haifa, Stalpul biciuirii, Altarul pe Piatra a Sfantului Mormant. De Pasti, crestini de toate etniile se aduna la Ierusalim pentru a urma drumul parcurs de Iisus. In duminica Floriilor, multimile se aduna pe Muntele Maslinilor ca sa reediteze intrarea Lui in Ierusalim. Se opresc acolo unde Domnul a plans, prevazand soarta sa si a orasului. Locul e marcat de o biserica in forma de lacrima, numita Dominus Flevit ("Domnul a plans"). Tot pe acest munte este Gradina Ghetsimani, in care exista inca o mica livada de maslini, despre care se spune ca ar avea aproape 2000 de ani.

Ierusalimul adaposteste patru cartiere importante: Cartierul Evreilor, Cartierul Crestinilor, Cartierul Musulmanilor si al Armenilor. Astazi aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu acelasi patrimoniu. Sunt 8 porti care strabat zidurile orasului, iar cel mai important trafic se desfasoara prin Poarta Jaffa. Via Dolorosa este drumul pe care Iisus a mers de la judecata catre rastignire. Aici sunt cele "9 opriri ale Crucii" care conduc si spre Biserica Sfantului Mormant din Cartierul Crestin , cunoscut ca locul unde a fost ingropat si unde a inviat Hristos - centrul credintei crestine din intreaga lume.

No comments: